Biografi

Ben föddes i Göteborg 1950 och njöt en ovanligt lycklig barndom. Men han växte upp i en familj där musik var avskydd. I ren revolt började han därför i tonåren att spela gitarr för att sätta sig upp mot sina föräldrar. Fadern rasade och röt till sin son där han satt med sin gitarr och övade: ”Det är ju som själva bövelen att Du inte som vanliga killar kan vara ute och ragga tjejer utan måste sitta här och vänslas med den där klilådan”.

I hemlighet fann Ben att hans farfar varit kantor i Skee kyrka i Bohuslän och varit en duktig violinist. Han lovade sig själv att återuppväcka familjetraditionen för att en gång för alla sätta föräldrarna på plats. Hösten 1968 framträdde han på Konserthuset i Stockholm som soloartist. Samma kväll tilldelades han av gråtmilda föräldrarna farfaderns stämgaffel. Därmed var målet uppnått och Ben bytte bana för att söka in till Handelshögskolan i Stockholm. Där sögs han genast upp av skolans berömda spexgäng. Vid sin examen 1976 beslutade sig Ben för att i framtiden ägna sin kärlek åt musiken endast inom familjens väggar.

Så en dag 1998 skrev han ett brev till sin vän Janne Bark när denne var på turné med Ulf Lundell. Brevet blev långt och uppenbarligen uppskattat. Janne kom hem till Halmstad, stack upp brevet under Bens näsa och dundrade att han skulle börja skriva låtar i samma stil som han skrev brev. Ben samtyckte till att skriva långa låtar men vägrade att skriva kärlekssånger. De båda musikälskarna träffades allt oftare för att sjunga ”icke kärlekssånger” och efterhand blev en singel-CD till. Den hamnade snart på Svensktoppen. Inom två år hade Ben fått in 7 låtar på listan och blev en flitigt spelad radioartist. Enligt många recensenter är skälet till detta att ”Ben komponerar och framför låtar med eftertänksamt innehåll till enkel och vänlig musik”. Ben frotterar sig i påståendet eftersom han menar att ”musik inte behöver vara komplicerad - bara den berör”.

Under de senaste åren har Ben utvecklat sina framträdanden till att bli små teaterföreläsningar med musik, bild och tal. Hans historiska intresse och kunskap har på detta sätt fått en plattform för att nå en större publik. Dessa framträdanden har fått stor uppmärksamhet i media, både i Sverige och utomlands. En av de mera uppmärksammade är den om Raoul Wallenberg som också ligger Ben extra varmt om hjärtat.

Möt Ben Olander, artisten som vågar gå sin egen väg!