Recensioner

Ben vill hylla livets goda

… han har uppenbarligen hittat en ton som går rakt in i hjärtat på många människor, vilket har resulterat i flera svensktoppsplaceringar genom åren.

… Ben Olander har de senaste åren turnerat med ett program om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg i svenska skolor och i USA, och det känns helt logiskt att han avslutar sin session i Halmstad Teater med en sång ur det programmet, ”Hoppets ljusa strimma”:

”Denne man, en av oss i mängden/men med en själ stöpt i guld/blev hoppets ljusa strimma/i en värld av skam och skuld”.

- Per Kågström, Hallandsposten

Ben Olander & Anna Lönnberg - Triumfens Bravad

Ben Olanders kanske bästa CD hittills. Han rör sig mellan pop och visa, rock och schlager omgiven av ett gäng duktiga musiker med Janne Bark och Mats MP Persson i spetsen.

Ben Olander har fått till en hel del justa spår och lite extra känns det när Anna Lönnberg också sjunger. Hon har en röst som kompletterar Ben Olander på ett bra sätt och kunde gott ha fått höras lite mer. Ben Olanders låtar har ett budskap. Det är inte bara texter för att det skall vara text. Jag gillar mycket av det jag hör.

- Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"Bäst utan cowboyhatt", Ben Olander - Den man jag är

Ett ovanligt grepp. Två CD, en på svenska, en på engelska. Men samma låtar, inspelade i Nashville. Ben själv ber nästan om ursäkt för den svenska. Som är förträfflig! Lite av roadmovie. Countryns stämningar är fint fångade på vårt språk.

- Börje Lundberg, Expressen

Ben Olander- Tänd en stjärna

När det är jul föredrar jag finstämdheten och allvaret hos Lasse Berghagen eller i svensktoppsstjärnan Ben Olanders julsingel "Tänd en stjärna". Här ringer klockorna i en mjuk ballad om julefrid och hopp, skriven av Olander och Ulf Lundells vapendragare, gitarristen Janne Bark.
Mixningen är gjord av Gyllene Tiders Mats "MP" Persson. I refrängen har Olander sällskap av Anna Lönnbergs undersköna sångröst.

- Michael Nystås, Aftonbladet

Ben Olander - Hoppets ljusa strimma

Ben Olander levererar två låtar tillägnade Raoul Wallenberg och dessutom en liten bok som presenterar Wallenberg och hans gärning.

Det är lite att läsa och lite att lyssna på i de två sångerna som också finns i engelsk version, liksom texten i boken. Ben Olander har med sina bok och musikprojekt hittat en väg att presentera någon historisk händelse. Sångerna är dessutom mycket sångbara för en kraftfull trubadur som Ben Olander och med Janne Bark på gitarren så blir det fylligt och musikaliskt gångbart. Janne Bark körar också tillsammans med Anna Lönnberg som oftast hörs på Ben Olanders skivor. I Anna Lönnberg har Ben Olander hittat en röst som har något extra och som snart förtjänar ett solospår.

Köp den här skivan om du vill minnas Raoul Wallenberg.

- Lennart Götesson, Dala-Demokraten

Visfestivalen i Västervik 2004

"När Ben gick på scen kunde man tro att en annan artist stod annonserad i programbladet.
- Janne! Janne! Janne! skanderade ett gäng grabbar på raderna längst fram. Och visst var det Ulf Lundells trotjänare Janne Bark som slog sig ned på Ben Olanders vänstra sida. Det var också Janne Bark som fick Ben Olander att plocka upp låtskrivandet för ett par år sedan och Ben passade på att tacka sin gode vän. När det var dags för extranummer var det Bens och inte Jannes namn som ropades från publiken, som fattat tycke för hans countryinfluerade sånger med texter om den kristna högern i USA ("det är okej att vara religiös fanatiker, men inte med min dotter"), en kväll på dansbanan samt en historielektion om Karl XI."

Artikel om visfestivalen i VästerviksTidningen

Nils Svensson, Västervikstidningen

"Trevlig duett med en pigg låt" - Ben Olander & Anna Lönnberg - Min sommarbild

Trevlig duett med en pigg låt. En singel där Ben Olander har tagit hjälp av Anna Lönnberg till en trevlig duett. Ben Olander har tidigare hörts mer åt vishållet. Nu är det mer schlager-dansstuk som bjuds i en pigg låt där Anna Lönnberg är en positiv överraskning med klar och intensiv sommarröst. Nu vill vi ha sommar och ta den där sommarbilden som duon sjunger om. Den där bilden som ska ligga kvar på näthinnan när höstmörkret kommer.

- Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"Det här är god svensk musik" - Ben Olander - Insikter

Angenämt att hälsa Ben Olander välkommen med sin nya cd, Insikter. Som vanligt när jag lyssnar på den här killen imponeras jag av textmaterialet som åter är av absolut högsta kvalitet och det blir en mycket angenäm produktion när den mixas med studiopersonalens countryfeeling. Där hittar vi namn som Janne Bark, makarna Dominique och MP Persson från Gamla Gyllene Tider. Jag vill helst placera Olander bland våra bästa representanter för den moderna visan. Han har alltid något att berätta och snuddar vid Wiehes uttrycksförmåga. Språket är rikt och skickligt nyanserat och stämmer till eftertanke. Det här är god svensk musik. pop, visa eller country, det kvittar. Insikter håller måttet från det första spåret till det trettonde.

- PR Carlsson, Sundsvalls tidning

"Bäst hittills" - Ben Olander - Insikter

Ben Olanders tredje album är också det bästa - så här långt. Betyget är en stark trea på gränsen till fyra, men något skall han ju ha att sikta mot! På denna cd med tretton låtar är det mest Mats Persson som sett till att det låter så bra. MP har mixat, varit ljudtekniker och producerat, samtidigt som han spelar alla instrument på de flesta låtarna. Det är genomgående bra med några toppar som "Mötet", en låt som redan varit uppe och vänt på Svensktoppen, och "Låt mig aldrig tveka". Alla låtarna har text och musik av Ben Olander utom "Kurvan", där MP varit med på ett hörn.

Ben Olanders ballader är bäst, där kommer hans röst mer till sin rätt. Duetten i "Snickarkärlek" sjungs tillsammans med Anna Lönnberg, som även ingår i kören tillsammans med Camilla Andersson. Där MP inte spelar alla instrument finns många andra kända musiker som Janne Bark och Monica och Carl-Axel Dominique.

I slutet av texthäftet finns en "översättning" till svenska av de ord som finns i texterna och som alla kanske inte förstår eller som behöver en förklaring.

- Greger Jinnemo, Hallandsposten

Ben Olander - The Man I Am/Den man jag är

Dubbel-CD med Ben Olander, där den ena är på engelska och den andra på svenska. Det är alltså samma låtar på de båda skivorna. Ben har skrivit 6 låtar och tre av Al Andersson/Bob DiPiero samt den sista av Al Andersson/Andre Pessis.

Detta är ett mycket trevligt försök att få ut musiken till flera och större grupper av lyssnare. För det är faktiskt så att många av de lite äldre som lyssnar på countrymusiken inte kan detengelska språket så där över sig bra. Ju mera jag lyssnar på CDn desto bättre blir den. Från början var det den engelska skivan jag tyckte var bäst, men ju mer jag lyssnar kommer den svenska CDn närmare och närmare. Det bästa spåret tycker jag är "The Man I Am" (Den man jag är), "Trucker Bob", "Buddies" (Polare), "Julie" (Eva), "A Smile Is A Frown" (En rättvänd bumerang) och "The Immegrant" (Invandraren). Det är bara att hoppas att publiken/lyssnarna tar till sig den här CDn, för enligt min mening är den mycket bra, men det kan ta lite tid att "ta" den till sig.

- Kurre, Kountry Korral

Country Lover

Ben Ginslinger med en CD som innehåller en del gamla godingar. Om man hör plattan utan att veta vem som står bakom mikrofon och mixerbord, tycker jag genast att denna platta är helsvensk. När jag köper eller vill lyssna på country-musik bryr jag mig inte om var plattan kommer ifrån. Nej, huvudsaken är att det håller bra klass. Kompet här innehåller allt jag förväntat mig. Skivan innehåller väl blandade melodier i takt och ton. Ni som tycker att ni hört de gamla godingarna redan allt för många gånger, blir överraskade av att de har frächats upp till nästan nya. En bra underhållningsskiva.

- The Country Post, BE

Country Lover

EEn nygammal aktör på den svenska countrymarknaden är Ben Ginslinger. Han ger oss här en påminnelse om countryns grundläggande artister i både text och musik. Han förklarar kortfattat Jimmie Rogers musik liksom Hank Williams och Merle Haggard. Han påpekar att Bobby Bare och "Detroit City" väckte intresse (samma här) och ger sig även på Springsteen. Ben är en mycket god sångare. Speciellt imponerad blev jag av texthäftet, Ben har trängt långt in i konsten att på ett kortfattat sätt förklara countrymusiken (här har vi ett och annat att lära!). Ännu en bra svensk platta.

Kountry Korral, Lars Kjellberg

"Musikalisk fullträff" - Ben Olander - The Man I Am/Den man jag är

Mannen tidigare känd som Ben Ginslinger har rott iland ett annorlunda projekt: en dubbelcd, den ena på engelska, den andra direktöversatt till svenska. Två häften, två omslag. Och har bevisat två saker:

1. Country på svenska behöver inte bli "kånntri" och helt igenom löjligt.
2. Country på engelska är fortfarande överlägset. "The all-american trucker" låter faktiskt fortfarande tuffare än "kontinentens säkraste chaffis"...

Musikaliskt är det en fullträff där puritan-countryns vänner kommer att känna sig hemma. Inspelat i Nashville under Al Anderssons beskydd. Med åtta studioproffs och fyra låtar från Anderssons skrivbord blir det en kvalitetsstämpel i divisionen ovanför ordinär svensk "dansbands-kånntri".

- Jörgen Kalitzki, Värmlands folkblad

KAV-LADJA

Jag har fått Bens andra singel idag, den första var bra, men denna är TOPP. Så fort jag kommer ner till radion åker den här CDn in i spelaren och ut i etern. Det svenska spåret i all ära, men låten växte ännu mera på engelska. Det skall bli mycket intressant att få höra vad lyssnarna tycker om den här TOPP-singeln.

- Kav-Ladja, Kurre Larsson

You Never Make Me Blue

CD-singlar brukar jag inte ta med, men den här är så bra, så jag kunde inte låta bli att skriva några rader. Det är Ben själv som har skrivit alla tre spåren på den här skivan. Första spåret heter "You Never Make Me Blue" och är en hyllning till den stora kärleken. "Kids" handlar om glädjen och skräcken inför ännu ett barn i huset. Sista spåret "Trucker George" blev önskad på radion redan efter första gången den var spelad. Låten handlar om en av Bens gamla arbetskamrater, från hans tid som "smörjnisse" på en långtradarterminal i Chautaqua County i västra delen av staten New York i början av sjuttiotalet. Den här CDn rekomenderar jag på det varmaste.

- River Post, Juni 1999

Ben Olander - Hoppets ljusa strimma

Ben Olander fortsätter produktionen av udda låtar. Nu handlar det om en hyllning till Raoul Wallenberg. Olander säger sig länge ha burit på en dröm att skriva en hyllning till Wallenberg, som rövades bort av sovjetryska trupper i Budapest den 17 januari 1945. Det blev två sånger och ett litet texthäfte. Sångerna Hoppets ljusa strimma och Låt mig aldrig tveka är inspelade med både svensk och engelsk text. Texten i häftet är också på både svenska och engelska.

Ben Olander fick som 7-åring 1957 för första gången höra talas om Raoul Wallenberg. Sedan dess har Wallenberg varit en förebild och hjälte för den originelle visdiktaren. För Olander har det varit viktigt att på det här sättet få ge uttryck för sina känslor. Det har han lyckats väl med. Janne Bark har som vanligt när det gäller Ben Olander producerat och Anna Lönnberg finns med och körar.

- Roland Andersson, Karlshamns Allehanda, Blekinge Läns Tidning, Sölvesborgs-Tidningen

Ben Olander - Tänd en stjärna

En låt. Så är julköret avverkat och sången varar inte till påska. Dessutom är Ben Olanders jullåt lite annorlunda, alltså inte ett dugg traditionell, och ger en del att tänka på.
Köp den här skivan om: du vill ha en annorlunda julsång.

Lennart Götesson, Dala-Demokraten

Ben Olander - Tänd en stjärna

För ett par år sedan var Ben Olander flitigt återkommande artist på Svensktoppen. Sju låtar hamnade i snabb följd på listan. Med sina originella texter och sin karaktäristiska röst hittade han konsten att gripa tag i lyssnaren. Nu har det blivit en singel med jultema. Ben har gjort texten och fått hjälp med musiken av Janne Bark. Precis som på senaste albumet Insikter finns skönsjungande Anna Lönnberg med och körar. Resultatet har blivit en låt som sticker ut så här i adventstider. Mer är på gång från Ben Olander. Den 17 januari är det release för Hoppets ljusa strimma, en hyllning till Raoul Wallenberg. Den 17 januari är det 60 år sedan Wallenberg fördes bort av ryska trupper i Budapest.

Roland Andersson, Sölvesborgs-Tidningen, Blekinge Läns Tidning, Karlshamns Allehanda

"En perfekt underhållare" - Ben Olander - Insikter

På Svensktoppen har han varit flitig gäst. Ändå är det inte så många som hört honom live eller vet så mycket om honom. Ben Olander är helt klart lite av en doldis. Han visar sällan upp sig i offentliga sammanhang och karriären är inte lång. Han skivdebuterade som 48-åring för några år sedan. Olander skriver låtarna själv - här med lite hjälp av Gyllene Tiders Mats Persson. Inspelningarna är gjorda i MP:s och Per Gessles studio. Ben Olander är definitivt värd en större publik. Han skriver glad musik, gör innehållsrika och vardagsnära texter och har en intressant röst. Det finns absolut nya hitlåtar på detta album. En perfekt underhållare för en publik som sitter stilla och lyssnar.

- Blekinge läns tidning

"Lite Lundell och lite Kvinnaböske" - Ben Olander - Insikter

I huvudsak är cd-n ett resultat av samarbete mellan Ben Olander, Janne Bark och Gyllene Tiders Mats "MP" Persson. De och några fler musiker har jobbat i Per Gessles privata studio och fått fram en vispoppig skiva med tretton låtar, samtliga skrivna av Ben Olander. Så mycket svensktopp som möjligt är målsättningen. Det bästa är att Ben Olander har kunnat fånga en del av den breda repertoar, som under åren funnits på Svensktoppen. Här finns lite Lundell och lite Kvinnaböske. Jag gillar "Kurvan" och "Blyfri 92".

- Börje Gunnarsson, Östgöta Correspondenten

"En väl sammansatt skiva" - Ben Olander - Insikter

Det är 13 tänkvärda insikter som Ben Olander förmedlar genom sin visrock. Samarbetet med Mats Persson från Gyllene Tider har resulterat i en väl sammansatt skiva, präglad av mycket personligt skrivna texter.
En sådan är "Mötet", där den festberusade fadern möter sin dotter på krogen. "I afton dans" ger en verklighetstrogen skildring av en festkväll på den lokala dansbanan med många förvecklingar och komplikationer.
Skivan avslutas med ett tvärt kast. I "Frontpassage" hyllar Ben Olander åskan som nattens städpatrull mot klibbig, tropisk värme.
Och det kan väl vara ett nog så tänkvärt budskap när julen kommer allt närmare!

- Berne Persson, Smålandsposten

"En platta som samkar mer" - Ben Olander - Insikter

Ben Olander är en av Svensktoppens flitigaste artister, nu aktuell med "Mötet" som även ligger som fjärde spår på nya "Insikter". En platta som smakar mer. Olanders typiska musik, ett mellanting country/visa/schlager gör han bitvis riktigt bra. "Mötet", är en av låtarna som sätter sig, likaså den skojiga "Blyfri 92". Rolig text och fartigt tempo gör den till en riktig partylåt. Sedan är naturligtvis "Till en liten hund" ett härligt pekoral. Visst märks det att Olander har haft hjälp av Janne Bark och Mats MP Persson. Med deras fortsatta intresse kan Olander gå långt, trots att han skivdebuterade först vid 48 års ålder.

- Tommy Svensson, Kristianstadbladet

"Kanske bästa skivan hittills" -

Berättelser sommarlåtar & essäer

Trubaduren, vissångaren, författaren Ben Olander har gett ut sin kanske bästa skiva hittills. Det känns tydligare än tidigare med klarare text och musik som fått en fylligare ton.
Elva låtar har det blivit. Janne Bark har producerat och bidrar också med en rad instrument samt musiken till två spår. Mixningen har skett i Nashville och det både känns och hörs.
Det Ben Olander gett ut är en kombination av bok och CD, därav den långa titeln. Skivans omslag är en bok, istället för att omslaget ska innehålla ett häfte, en liten bok.
Ben Olander ger oss drygt 200 sidor med berättelser om och kring 1600-talet. Ett slags bruksanvisningar till sångtexterna och det är inte bara 1600-talet som tas upp.

Det är spännande berättelser ur historien och de bör läsas för att komplettera visorna, liksom att visorna kompletterar berättelserna. Ben Olander har skrivit svensk historia på sitt vis i visa och bokform.

- Lennart Götesson

"En topp-julklapp" - Ben Olander - Berättelser

Ännu en topp-julklapp till någon ni tycker om. Ben Olanders nya verk har 11 spår på CD:n - och dessutom en bok på 240 sidor.

De spår jag gillar bäst är "Sommarfest" som är en av de bästa låtar som en svensk har skrivit, "Drottning Ulrika Eleonora", "Höstmålning", "När regnet slutat falla" och "Vinterväg".

- Kurre Larsson

"En utgåva som förtjänar uppskattning" - Ben Olander - Berättelser

Med den här skivan har Olander velat hylla det vackra i vardagen. Det gör han med musik på CD (medproducent är Janne Bark) samt bilder och essäer i en 234-sidig bok... Till varje berättelse finns en låt, musik som för tankarna till skillingtryck men som egentligen är moderna visor. Musikaliskt är det enkelt och opretentiöst, Olander sjunger med ett vänligt tonfall. En utgåva som förtjänar uppskattning....

- PO Åstrand, Smålandsposten

"En riktig Pärla" - Ben Olander - Berättelser

Vi är imponerade av Ben´s arbete efter att ha läst"Berättelser" förutsättningslöst. Helt klart mycket känsla i texterna. Välskrivet och, ibland undrar man om Ben är musiker eller författare. Det är inte bara Lundell som kan vara både och....

Musikaliskt en femma från oss.

En klart rutinerad begåvning med många strängar på instrumentet, och en stor portion förankring i den svenska myllan. En svensk cowboy med mycket must och mjöd. En riktig pärla."

- Christer Ander, Dansmusikportalen

Ben blir belönad vid Scandinavian Country Music Awards

Vid 1999 års Scandinavian Country Music Awards fanns Ben medi två kategorier:
SCANDINAVIAN ACT OF THE YEAR
SCANDINAVIAN ALBUM OF THE YEAR

För mer information, gå in på twangthis.
Detta gav anledning till en hel del kommentarer.

Ben Ginslinger, som för ungefär ett år sedan gav ut CD:n Country Lover. Den CD:n slog, från första gången den var spelad på radion, hos radiolyssnarna. Sedan dess är Ben ofta önskad i Kav-Ladja, det är speciellt en låt som är önskad om och om igen, Cold Cold Heart. Nu fick vi äntligen se och höra Ben live i Gustavsfors. Det är bara att hoppas att det blir fler gånger.

- Kurre Larsson, River Post

Med den här skivan har Olander velat hylla det vackra i vardagen. Det gör han med musik på cd (medproducent är Janne Bark) samt bilder och essäer i en 234-sidig bok .... Till varje berättelse finns en låt, musik som för tankarna till skillingryck men som egentligen är moderna visor. Musikaliskt är det enkelt och opretensiöst, Olander sjunger med ett vänligt tonfall. En utgåva som förtjänar uppskattning....

PO Åstrand, Smålandsposten

..."Ny på listan är Ben Ginslinger, som kom med en CD i slutet av året, och gick in på tolvte plats med låten Cold Cold Heart. Det måste vara det snabbaste som en ny artist har tagits emot av lyssnarna, under den tid som jag har haft Kav-Ladja på radio Hagfors."

Kountry Korral, Janne Lindgren